torsdag 11. september 2008

Sammenlikning av de nordiske nasjonalsangene!

Den norske nasjonalsangen "Ja vi elsker" ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, og kom først ut i 1859. Sangen ble sungen for første gang 17. mai 1864. Slik som de andre nasjonalsangene handler den særlig om selve landet. Både Norge, Sverige, Danmark, og Samene vil får frem hvor høyt de elsker deres land. Ut i fra det som er skrevet får vi på en måte en beskrivele av hvordan landet ser ut, og omgivelsene rundt. Et eksempel på dette er fra samenes nasjonalsang. De synger blant annet om sameland, vidder, sjøen, lier, åser, skog, kulde og nordlys.

Vi nordmenn synger om hvor glade vi er i Norge, slik som de andre. Sangen tar for seg en del historie både om konger og krig. Det ser vi også litt i danskenes nasjonalsang. I de siste versene av "Ja vi elsker" er mye av innholdet knyttet til eldre tider, slik som kamp og hungersnød. Den inneholder også en del ting som vi kanskje ser som typisk norsker. Det er nok en mening at det står furu og værbitt over vannet, mens i den danske nasjonalsangen, "Det er et yndig land" nevnes det bølgen blå flere ganger. Med dette menes kansje at danmark er omringet av hav. Danmarks nasjonalsang har vært siden 1866. Det er bare noen få år etter at Norges nasjonlasang kom til.

Sveriges nasjonalsang som hetter "Du gamle, kan du fritt" ble skrevet av Richard Dybeck i 1844. Denne sangen har fire værs slik som Danmarks nasjonalsang, mens "Ja vi elsker" har hele åtte vers og samenes nasjolansang har fem vers. I denne sangen blir de siste linjene i versene gjenntatt, og som i noen av de andre ansjonalsangene er det også rim. De synger om norden, mens samene synger om sameland. Samenes nasjonalsang ble vedtatt i 1986, nokså sent sammenliknet med de andre. De forskjellige nasjonalsangene tilhører deres eget land, derfor er det en naturlig grunn for at det er ulike, men alle vil ære sitt land, og jeg vil tro at det er noe religiøst over dem alle. For eksempel troen på gud. Selv om de er forskjellige vil det fremdeles være noen likheter.
































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































1 kommentar:

Leif Harboe sa...

ok - tips - les litt hva de andre har skrevet - se om du kan få tips om ting du kan bruke til å forbedre ditt innlegg.