tirsdag 27. januar 2009

Hva er en blogg?

Blogg kommer av det engelske ordet blog, som er en kortform av web log. Nå norsk sier vi vevlogg. Web betyr altså "vev" og "log" tyder logg. Bolgg er en oppdadert nettside der personer skriver sine meninger om ulike ting, og forteller omverden om ulike hendelser, og ting som skjer i verden. Som regel ligger innleggene i omvendt kronologisk rekkefølge, det vil si at det siste innlegget automatisk legges øverst på bloggens forside. Da vil hele tiden de nye innleggene komme først. Forsiden inneholder et bestemt antall poster, og de andre legges automatisk i et arkiv.


Vi kan godt si at blogg er en slags dagbok fordi den kan nemlig handle om alt mulig, for eksempel reiser, hobbyer, familie osv. Andre blogger kan være rettet mot et spesielt tema. Blogger gjør også ofte vid bruk av pekere til andre nettsteder og weblogger. Ved blogg har du mulighetene for interaksjon med leseren, det vil si at leseren kan komnetere alle innleggene i bloggen. Du kan både få saklige og usaklige kommentarer tilbake.

De fleste blogger pupliseres med egne bloggverktøy. Noen er kombinerte pupliseringsverktøy og vertstjenester , andre krever at du selv instalerer programvaren på egen serveplass. Det finnes også mange blogger som tilbyr oppdatering via mobilen. Det finnes mange forskjellige typer blogger, slik som videoblogger, fotoblogger og bildeblogger. Flickr er et godt eksempel på bildeblogger. Her kan brukere laste opp fotografier og dele dem med andre brukere. Brukerne kan velge mellom en gratis konto og en betalt konto, det er all etter hvor mange bilder de ønsker å laste opp. Brukerne kan selv bestemme hvem som skal ha tilgang på bildene. VGBlogg er også et sted der du kan skrive din egen blogg. Du kan sktive om det som opptar deg og vise frem bilder som andre bør se. Som sagt kan leserne dine kommentere det du skriver, og du kan kommentere andres synspunkter. Det er lett å blogge med VG Blogg og du kan blogge både med datamaskinen og mobiltelefonen. På siden finner du blant annet et søkefelt, de siste innleggene i bloggen og kommentarer, mest anbefalte innlegg, det hotteste akuratt nå og et felt for innlogging. Vox pupoli er en annen form for blogg. Vox pupoli er en personlig blogg , hovedsaklig om politikk og samfunnsrelaterte saker(politisk blogg). Her er det en mann som har opprettet en blogg der andre folk kommenterer synspunktene hans. Det finnes også matblogger, forfatterblogger, strikkeblogger,og jussblogger.


Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Weblogg (27.01.09)
http://www.online.no/underholdning/2005-08-01-blogg.html (27.01.09) http://www.vgb.no/ (28.01.09) http://voxpopulinor.blogspot.com/ (28.01.09)

Ingen kommentarer: