onsdag 4. mars 2009

Hijab - debatten

Hijab debatten har helt klart noe med nasjonal identitet å gjøre. Det handler blant annet om hvem vi er og hvordan andre ser på oss. Mange muslimske kvinner blir nektet å bruke hijab, men er dette rett? Hijab er nemlig en del av deres nasjonalitet. Vi mennesker tilhører ulike kulturer, har ulike moraler, verdier, holdninger, livssyn osv. For muslimske kvinner har altså det religiøse hodeplagget stor betydning for hvem de er. Å nekte dem å bruke hijab vil for mange kanskje være det samme som å ta fra dem deres nasjonale identitet. Alle mennesker er født frie, og ikke minst er Norge ett fritt land.

Politikere har lenge diskutert om vi skal god ta at muslimske kvinner bruker hijab, spesielt i innenfor ulike yrker. I dag er det utrolig mye snakk om politikvinner bør bruke hijab som en del av politiuniformen. Det startet med en liten sak som i løpet av kort tid skapte en voldsom debatt blant norske folk. Hasnaoui Missoum fra Sandnes tok nemlig kontakt med Politihøyskolen fordi hun ville forsikre seg om hun kunne bruke hijab i politiet dersom hun kom inn på skolen, og senere ble politi. Det at hun ville bli politi med hijab har som sagt ført til enorme diskusjoner, hijab - debatten tar rett og slett helt av, men gruppeleder Rune Gerhardsen for Oslo Arbeiderparti mener at debatten må legges død.

Jeg synes det er helt utrolig hvordan saken har utviklet seg, og jeg mener at det går litt for langt. Jeg vil ikke godta at hijab skal bli en del al politiuniformen. Selv om Norge er et flerkulturelt samfunn blir det feil at kvinner skal få bruke hijab i politiet. Dette tilhører ikke våres nasjonalitet i det hele tatt. Utlendinger skal selvfølgelig få lov til å beholde noe av sin kultur, men det bør rette seg etter norske regler godta den kulturen vi har, men vi må også godta deres kultur, men visse grenser får det være! Et flerkulturelt samfunn står ovenfor mange utfordringer, og det er jammen ikke like enkelt å respektere hverandres kultur.



http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/article2604190.ece (04.03.09)
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/article2574650.ece (04.03.09)
http://www.hegnar.no/okonomi/innenriks/article360659.ece (04.03.09)
http://www.dagbladet.no/2009/02/19/nyheter/hijab/politiet/politikk/regjeringen/4933368/ (04.03.09)

Ingen kommentarer: