torsdag 5. mars 2009

SMS


SMS - språk






Eks:
Liv: Eg æ utkomen
Liv: Me he gjøym taletuten så ring oss
Liv: Ring viss du treng oss
Liv: Ja, bare kom
Liv: Ja bare kom men fra ska på bridge men koseligt om du kjem

Odd Erik: God morgen:) opp å hopp sjusover:)
Odd Erik: Hehe. Du e gode:)
Odd Erik: Hva skal du i dag da:)
Odd Erik: Gudd:)
Odd Erik: Kjekkt da:) eg sitte bare her å råtne hehe
Odd Erik: Hehehe. Stakkar. Allerede klar for påskeferi. Det er eg og. For eg hadde ikke vinterferi. Blæ;) Hatt en bra dag:) har trent til nå:) er heilt kjørt:)


Dette er eksempler fra to ulike personer. Liv er en voksen dame, mens Odd Erik er en ungdom. Som regel ser vi stor forskjell på måten folk skriver på. Det er lett å se hvem som har skrevet hva. De unge har en helt annen skrivemåte enn de eldre, jeg skal nå ta utgangspunktet i hva som er blitt skrevet her, og hvordan. Vi kan først begynne med Liv: Hun skriver veldig korte setninger og bruker skjelden komma eller punktum. Vi ser også at hun skriver dialekt. Ut i fra skrivemåten kan vi kanskje klare å tolke hvor hun kommer fra. Hun bruker blant annet æ, som er dialket,(forkortelse for er), og hun skriver me he som også er dialekt, (he=har). Disse ordene er typisk for jærsk skrivemåte, Jæren. Når vi ser på det Liv har skrevet, er dette svar på meldinger hun har fått, i hvertfall de fleste.

Dersom vi ser på Odd Erik, skriver han på en annen måte. Typisk for det unge er å bruke mye smilefjes og føyer til hehe, det ser vi også her, men ikke hos Liv. Når man putter på smilefjes viser man på en måte kroppsspråket vårt, for eksempel at man er glad , og det virker mye hyggeligere å motta meldingen dersom det er smilefjes. Bruk av "hehe" kan mange ganger være humoristisk og kanskje vi smiler og ler litt av det som står, men det trenger ikke være slik. Odd Erik skriver litt blanding av bokmål og nynorsk, men bruker lite dialekt og forkortelser. Mange andre på hans alder ville nok kanskje skrevet dialekt og forkortet ordene, men det har han altså ikke gjort. Når du skriver meldinger på mobilen kan du velge å ta på ordboken, og da blir ordene skrevet nokså rett, slik er det ikke ellers. Noen av meldingene til Odd Erik er korte mens andre er litt lenger, men det vi ser er at mange av settningene er utrolug korte, han bruker altså mye punktom(legg spesielt merke til den siste meldingen). Han stiller noen sprøsmål, men bruker ikke spørsmålstegn. Han skriver også noen komentarer og litt om hva han gjør og hvordan det går. Det er slike ting mange skriver...

Ved bruk SMS - språk er det ikke noe spesielle skriveregler, det ser vi også på disse melingene. Settningene er ufullstendige, en forkorter ned ordene og tar bort de som ikke har noen betydning, bruker stor og liten bokstav når det passer, setter inn litt tegn her og der, eller ikke i det hele tatt osv. SMS språk er som sagt en måte å kommunisere på. Jeg vil si at dette er en nokså grei og enkel kommunikasjonsmåte, med mindre du skal føre lange samtaler. Da vil det være betre å snakke direkte til personen eller via telefonen.




Ingen kommentarer: